Τι είναι η Λοιμώδης Λευχαιμία (FeLV);
Η Λοιμώδης Λευχαιμία (FeLV) είναι μια κοινή μολυσματική ασθένεια στις γάτες, που οφείλεται σε ένα ρετροϊό. Είναι πιο διαδεδομένη σε περιβάλλοντα όπου συνυπάρχουν πολλές γάτες όπως ένα καταφύγιο, ένα σπίτι ή μια γειτονιά με μεγάλο αριθμό γατών.
Συμπτώματα της ασθένειας
Τα συμπτώματα της FeLV ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ποια κύτταρα είναι προσβεβλημένα. Μερικές γάτες μπορούν να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, αλλά πολλές γάτες παραμένουν χωρίς εμφανή συστηματικά συμπτώματα. Μερικά συμπτώματα μπορεί είναι:
- Απώλεια της όρεξης
- Απώλεια βάρους
- Λήθαργος
- Χρόνια ουλοστοματίτιδα
- Κακή κατάσταση τριχώματος
- Λεμφαδενοπάθεια
- Οχρώτητα βλεννογόνων
- Λοιμώξεις του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, και του ανώτερου αναπνευστικού
- Αναπαραγωγικά προβλήματα στα θηλυκά
- Εντερίτιδα
- Οφθαλμολογικά προβλήματα
Πώς μεταδίδεται η FeLV;
Η λοιμώδης λευχαιμία μεταδίδεται με το σάλιο, κόπρανα, το γάλα, και τα ούρα μιας μολυσμένης γάτας (η πιο κοινή οδός είναι μέσω του σάλιου). Η μετάδοση γίνεται μέσα από περιποίηση, γλείψιμο, το δάγκωμα, κοινά πιάτα και σκεύη υγιεινής, και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας από μολυσμένη μητέρα στο γατάκι.
Στενή επαφή απαιτείται για τη μετάδοση της νόσου. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος.
Νεαρά γατάκια, ειδικά εκείνα κάτω από 4-6 μηνών, είναι τα πιο ευαίσθητα στον ιό της Λευχαιμίας αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ώριμο.
Η λοιμώδης λευχαιμία δεν μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους, σκύλους, ή άλλα ζώα.
Διάγνωση
Η ιογενής λευχαιμία μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος διαθέσιμη στα περισσότερα κτηνιατρεία. Υπάρχουν δύο τύποι των εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάγνωση:
- ELISA (ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία) Η δοκιμή αυτή προσδιορίζει πρωτεΐνες FeLV στο αίμα γάτας σας και μπορεί να προσδιορίσει τις γάτες με πρώιμη λοιμώξεις.
- IFA (δοκιμασία αντισώματος έμμεσου ανοσοφθορισμού) Για τη δοκιμή αυτή πρέπει να σταλεί δείγμα σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο και μπορεί να ανιχνεύτεί η μόλυνση όταν η νόσος έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο. Σε γενικές γραμμές, οι γάτες με IFA-θετικό αποτέλεσμα έχουν μια κακή μακροπρόθεσμη πρόγνωση.
Όλες οι νέες γάτες ή γατάκια πρέπει να ελέγχονται, καθώς και γάτες που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με γάτες με γνωστή μόλυνση. Λόγω της φύσης του ιού, μετά από την έκθεση της στον ιό μία μολυσμένη γάτα μπορεί να δώσει θετικό αποτέλεσμα μετά από 60 ημέρες.
Εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός κατά της FeLV συνιστάται ιδιαίτερα για γάτες με πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, γάτες που ζουν σε μολυσμένες αποικίες, και χώρους με μεγάλο αριθμό γατών.
Εμβολιασμός συνιστάται επίσης για όλα τα γατάκια λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους στον ιό.
Θεραπεία και Διαχείριση
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό. Εάν η γάτα σας είναι θετική στον ιό θα παραμείνει μολυσμένη για το υπόλοιπο της ζωής της. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι επωφελής, αν η γάτα σας έχει ήδη μολυνθεί.
Πρέπει να κρατήσετε τη μολυσμένη γάτα σε εσωτερικούς χώρους και να στειρωθεί για αποφυγή διασποράς του ιού.
Σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να αισθανθεί καλά για όσο το δυνατόν περισσότερο και να τη βοηθήσει στην προστασία της από δευτερογενείς μολύνσεις. Ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση υγείας της γάτας σας θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό της με όσα μέσα διαθέτει.