Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι προχωράει θα πρέπει να φροντίσουμε να περάσουμε όσο πιο άνετα γίνεται αυτήν την όμορφη εποχή του έτους κρατώντας πάντα την γάτα μας υγιή και ασφαλή. Στο άρθρο αυτό αναφέρονται κάποια σημεία κλειδιά έτσι ώστε να μεριμνήσουμε για τα παραπάνω.
Νερό. Το νερό είναι πολύτιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όμως ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι η γάτα μας είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως είναι οι ηλικιωμένες, οι παχύσαρκες και οι βραχυκεφαλικές γάτες θα πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι πίνουν επαρκή ποσότητα νερού. Μπορούμε να παραθέσουμε περισσότερα από ένα δοχεία πάντα με φρέσκο και δροσερό νερό σε διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι. Ένα παγάκι μέσα στο νερό θα μπορούσε να το κάνει ακόμα πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο έτσι ώστε να παρακινήσει τη γάτα να πιει λίγο παραπάνω νερό. Στο εμπόριο επίσης μπορείτε να βρείτε και συντριβανάκια νερού τα οποία μέσω του ήχου που προκαλούν και της φυσικής έλξης της γάτας για το τρεχούμενο νερό μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωσή του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στις ανθυγιεινές πηγές νερού όπως τα λιμνάζοντα νερά στο μπαλκόνι μας, νερά από γλάστρες ή νερά τα οποία θα μπορούσε να είναι μολυσμένα με κάποιο παρασιτοκτόνο ή άλλο χημικό.Τέλος από τη στιγμή που ταΐζετε γατάκια στο δρόμο καλό είναι να φροντίσετε να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό καθώς αυτή τη εποχή το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Αυτοκίνητο. Ποτέ μα ποτέ δεν θα πρέπει να αφήνουμε μία γάτα μέσα σε ένα αυτοκίνητο κατά τους θερινούς μήνες καθώς η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο της γάτας. Εάν χρειαστεί να παραμείνει η γάτα μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει οπωσδήποτε να είστε παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της όπως και επίσης τα παράθυρα να παραμένουν ανοικτά ή να έχουμε κλιματισμό. Όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο θα πρέπει να διασφαλίζουμε την άνετη παραμονή της γάτας μέσα σε αυτό διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά με κλιματισμό εφόσον αυτό είναι δυνατό.
Θερμοπληξία. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια της θερμοπληξίας τα οποία θα μπορούσαν να είναι η γρήγορη αναπνοή, η ερυθρότητα των βλεννογόνων, η κατάπτωση, η ανορεξία και γενικότερα η πεσμένη διάθεση. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας. Πριν τη μεταφορά στον κτηνίατρο μπορείτε να την καλύψετε με μία κρύα νοτισμένη πετσέτα αφού την έχετε βάλει σε έναν δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο και εφόσον η γάτα έχει τις αισθήσεις της μπορείτε να της προσφέρετε δροσερό νερό.
Ήλιος. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες καλό είναι να προστατεύονται από το ηλιακό έγκαυμα και κυρίως οι λευκές και οι γάτες χωρίς τρίχωμα. Αποφεύγουμε τις ώρες με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και προτιμάμε να βγαίνει η γάτα σε υπαίθριο χώρο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Παράσιτα. Το καλοκαίρι δυστυχώς είναι η εποχή που συνοδεύεται από τον αυξημένο αριθμό παρασίτων στη φύση οπότε πρέπει να μεριμνούμε πάντα για την αποτελεσματική αποπαρασίτωση κατόπιν συμβουλής του κτηνιάτρου μας. Εάν αποφασίσουμε να πάμε στην εξοχή θα πρέπει πιθανόν να τροποποιήσουμε το σχήμα αντιπαρασιτικών το οποίο μας έχει συστηθεί.
Τοξικώσεις. Το καλοκαίρι λόγω των εντόμων που πιθανόν να υπάρχουν σε μεγαλύτερους αριθμούς στο χώρο μας χρησιμοποιούμε και τα αντίστοιχα παρασιτοκτόνα και χημικά έτσι ώστε να τα καταπολεμήσουμε. Επειδή λοιπόν το περιβάλλον μας θα είναι πιο επιβαρυμένο θα πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε η γάτα μας να μην έχει πρόσβαση σε αυτές τις ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή της. Τα περισσότερα αντικουνουπικά περιέχουν πυρεθρίνες (ουσίες με μεγάλη τοξικότητα) οπότε πρέπει να φροντίζουμε η γάτα μας να μην έχει καμία πρόσβαση σε αυτά.
Περιποίηση τριχώματος. Λόγω της ζέστης οι γάτες μπορεί να χάσουν απότομα τρίχωμα οπότε εμείς θα πρέπει να φροντίζουμε να περιποιούμαστε και να χτενίζουμε το τρίχωμά της έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κόμποι οι οποίοι θα εμποδίζουν την δίοδο του αέρα μέσω του τριχώματος. Το τρίχωμά της γάτας παρέχει μία φυσική μόνωση από την εξωτερική θερμοκρασία άρα καλό είναι να μην κόβουμε το τρίχωμα παρά μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Επίσης σημαντικό είναι σε γάτες που λόγω της αυξημένης τριχόπτωσης έχουν προβλήματα με τριχοβεζωάρια να δίνουμε προστασία και γι’ αυτά αφού συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας.
Δροσιά και άνεση στο σπίτι. Δημιουργούμε ένα άνετο περιβάλλον με το δυνατόν περισσότερη δροσιά χρησιμοποιώντας τρόπους σκίασης όπως κουρτίνες τέντες για να μειώσουμε την θερμότητα που μπαίνει μέσα το σπίτι. Η χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σπιτιού όμως θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι άμεση η έκθεση της γάτας σε αυτά καθώς θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε άλλα προβλήματα.
Παιχνίδι. Η έντονη σωματική δραστηριότητα καλό είναι να αποφεύγεται όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον και προτιμάμε να παίζουμε με τη γάτα μας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ένα ευχάριστο και δροσερό παιχνίδι θα μπορούσε να είναι ένα παγάκι από ζωμό κρέατος με το οποίο θα μπορούσε να παίξει και να δροσιστεί ταυτόχρονα (κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο ώστε να μη λερώσει!!)