Τι είναι Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP);
Η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP) είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού coronavirus (FCoV) που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο ιός στην πραγματικότητα μεταφέρεται από γάτα σε γάτα, αν και είναι πολύ πιο διαδεδομένη σε νοικοκυριά με μεγάλο αριθμό γατών, καταφύγια καθώς και εκτροφεία. Η μορφή του κορωναϊού που φέρεται από τις περισσότερες γάτες είναι του εντερικού κορωναϊού (FECV) η οποία σπάνια προκαλεί ασθένεια από μόνη της. Η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι μια ανοσολογική νόσος που εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό γατών που έχουν μολυνθεί από τον εντερικό κορωναϊό ο οποίος αποκτά την ικανότητα να μεταλλαχτεί . Λαμβάνοντας υπόψη πόσες γάτες μεταφέρουν τον κορωναϊό, είναι ευτυχές το γεγονός ότι η μετάλλαξη συμβαίνει σπάνια.
Πώς μεταδίδεται η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP);
Όλοι οι κοροναϊοί αποβάλλονται κυρίως στα περιττώματά και σπανιότερα στο σάλιο ή άλλα σωματικά υγρά. Οι γάτες μολύνονται μετά τη λήψη του ιού κατά τη διάρκεια της αυτοπεριποίησής τους, με το φαγητό και γενικότερα με τη στοματορινική οδό όταν έρθει σε επαφή με μολυσμένα υλικά.
Δύο μορφές εκδήλωσης της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP)
Υγρός τύπος: Η υγρή μορφή της FIP έχει ως αποτέλεσμα στην συσσώρευση υγρού σε κοιλότητες του σώματος όπως η κοιλιά και ο θώρακας, προκαλώντας διάταση της κοιλίας ή / και δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά συνυπάρχουν ανορεξία, κατάπτωση και απώλεια βάρους.
Ξηρός τύπος Στην ξηρά μορφή FIP οι φλεγμονώδεις βλάβες εντοπίζονται σε όλο το σώμα της γάτας όπως οι οφθαλμοί , οι νεφροί, το ήπαρ, τα λεμφογάγγλια και το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το όργανο που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια.
Συμπτώματα
Δεν υπάρχουν συμπτώματα που είναι ειδικά για τη λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP). Ωστόσο, με οποιαδήποτε μορφή FIP, οι γάτες θα δείξουν συχνά ασαφή συμπτώματα όπως:
- Απώλεια της όρεξης
- Απώλεια βάρους
- Κατάπτωση
- Διόγκωση της κοιλιάς
- Δύσπνοια
- Οφθαλμολογικά προβλήματα
- Νευρολογικά προβλήματα
- Πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά
Πώς μπορώ να αποτρέψω τη γάτα μου από το να εκδηλώσει λοιμώδη περιτονίτιδα;
Η πρόληψη της λοιμώδους περιτονίτιδας είναι δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας.
Η έρευνα έχει δείξει ότι μερικές γάτες έχουν μια γενετική προδιάθεση που τους κάνει να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη FIP.
Επιλεκτική εκτροφή με υγιείς γάτες (σε εκτροφές), και η προσπάθεια για τη μείωση του στρες και της καταπόνησης, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Ελαχιστοποίηση της έκθεσης της γάτας σας σε μολυσματικές ασθένειες κρατώντας την σε εσωτερικό προστατευμένο χώρο μακριά από γάτες που μπορεί να νοσούν.
Οι αμμολεκάνες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να βρίσκονται μακριά από τα πιάτα φαγητού και νερού.
Διάγνωση
Η διάγνωση προκύπτει από την συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών.
Η ορολογική εξέταση για την ανίχνευση αντισωμάτων του κορωναϊού (τεστ FIP από το εργαστήριο) σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να τεθεί η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας. Αυτό γιατί θετικές σε αυτή την εξέταση είναι και γάτες που έχουν προσβληθεί από το κορωναϊό της γάτας που προκαλεί εντερίτιδα (FECV) και ο οποίος δεν είναι θανατηφόρος ούτε προκαλεί τα προαναφερθέντα συμπτώματα
Εμβολιασμός
Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα μας.
Θεραπεία
Νέες έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να γίνει καλυτερη η πρόγνωση της νόσου με ένα νέο αντιικό φάρμακο (GS-441524) με καλά αποτελέσματα στις πειραματικές μελέτες το οποίο δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα νόμιμα στη χώρα μας.
Ταΐστε τη γάτα σας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.
Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία της γάτας σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως.