Μετακόμιση
Η μετακόμιση της οικογένειας και ενός ολόκληρου νοικοκυριού είναι μια τραυματική εμπειρία και για τους ανθρώπους και για τις γάτες.
Η μεγάλη ανησυχία είναι σχετικά με το πώς θα συνεργαστεί η γάτα και πώς δεν θα χαθεί στο νέο της περιβάλλον. Πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως θελήσει να γυρίσει στο παλιό σπίτι αν αυτό δεν είναι πολύ μακριά.
Χρειάζεται λοιπόν να προχωρήσετε με προσοχή και προβλέποντας, για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε την γάτα σας με την μεγαλύτερη επιτυχία και το λιγότερο άγχος.
Το στρες αρχίζει μόλις τα πρώτα πράγματα του σπιτιού αφήνουν την θέση τους και αρχίζουν να πακετάρονται. Πολλοί δεσμοί που είχατε φτιάξει θρυμματίζονται για να αντικατασταθούν από άλλους πριν, κατά την διάρκεια και αφού φτάσετε στο οίκημα που θα γίνει το «σπίτι» σας.
Εσείς έχετε την πολυτέλεια να το έχετε σκεφτεί , να το έχετε ψάξει από πολλές πλευρές, να το έχετε συνηθίσει ακόμη και σαν ιδέα, να το έχετε αποφασίσει και να έχετε αρχίσει να το εκτελείτε …πολύ πριν «συμβεί» στην γάτα σας.
Αγκαλιάστε την ψυχικά και σωματικά.
Πρώτα από όλα η ασφάλεια
Την ημέρα της μετακόμισης, βάλτε από νωρίς την γάτα σε ένα δωμάτιο με όλες τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Έτσι θα ξέρετε ότι είναι ασφαλής και ότι θα την βρείτε εύκολα όταν έρθει η στιγμή να φύγετε. Ταΐστε την το πρωί αλλά όχι κοντά στην ώρα της αναχώρησης.
Κατά την μεταφορά τοποθετήστε την σε ένα ασφαλές μέσον, όπως είναι ένα ειδικό καλάθι για γάτες. Δέστε το με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου ώστε να μην αναποδογυρίσει στην διαδρομή. Μην μεταφέρετε την γάτα με το φορτηγό της μετακόμισης ή στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Αν είναι μακρινή διαδρομή πρέπει να σταματήσετε και να της προσφέρετε νερό ή μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την αμμολεκάνη της, αν και οι περισσότερες γάτες δεν θα ενδιαφερθούν για αυτό.
Αν είναι ζεστή η μέρα βεβαιωθείτε πως το αυτοκίνητο αερίζεται καλά και ποτέ μην αφήνετε την γάτα μέσα στο όχημα όταν κάνετε μια στάση. Παρκάρετέ το στον ίσκιο με ένα παράθυρο ανοιχτό αλλά να θυμάστε πόσο γρήγορα ανεβαίνει η θερμοκρασία όταν το χτυπήσει «ξαφνικά» ο ήλιος.
Η γάτα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι στο καλάθι της μόλις φτάσετε στο νέο σπίτι, μέχρι να ετοιμαστεί ένα δωμάτιο και κάποια από τα αγαπημένα της αντικείμενα όπως το κρεβάτι, τα παιχνίδια της, η αμμολεκάνη της και ένα δοχείο νερού να τοποθετηθούν μέσα. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά ώστε να επιτραπεί στην γάτα να περιφέρετε στο δωμάτιο. Συνεχίστε μετά τις δουλειές της μετακόμισης και κάποια στιγμή επισκεφτείτε την και βάλτε της πολύ λίγο φαγητό. Αν η εποχή είναι κρύα, τυλίξτε ένα μπουκάλι ζεστό νερό με μια πετσέτα ή πιτζάμα που έχει την μυρωδιά σας ή την μυρωδιά του παλιού σπιτιού και κάντε την να αισθανθεί με αυτόν τον τρόπο ασφάλεια.
Στο τέλος της μέρας αφήστε την λιγάκι να εξερευνήσει το σπίτι αφού βεβαιωθείτε ότι όλα είναι κλειστά. Καλό είναι η εξερεύνηση να γίνει σε ένα ή το πολύ δύο δωμάτια για να μην παραφορτωθεί με καινούργιες πληροφορίες το μυαλό της το οποίο δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.
Αν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα νευρική προσωπικότητα θα ήταν σοφότερο να την πάρετε σπίτι αφού κάθε τι έχει ξεπακεταριστεί και έχει βρει την θέση του.
Βοηθώντας την γάτα σας να εγκλιματιστεί
Προφανώς καμιά μυρωδιά της γάτας σας δεν θα υπάρχει στο καινούργιο σπίτι και μάλιστα θα υπάρχουν «ξένες» μυρωδιές που θα την κάνουν να νοιώθει ανασφαλής. Οι γάτες συνήθως τρίβουν το πρόσωπο και το σώμα τους στα έπιπλα, τους τοίχους και τις πόρτες, για να αφήσουν την προσωπική τους μυρωδιά και να νοιώσουν ασφάλεια.
Κάντε την να αισθανθεί το σπίτι δικό της, βοηθώντας την να αφήσει την μυρωδιά της στον νέο χώρο.
Πάρτε ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα και τρίψτε το ευγενικά γύρω από το πρόσωπό της ώστε να συλλέξετε την προσωπική της μυρωδιά. Ακουμπήστε το πάνω σε κάθε τι καινούργιο που βρίσκεται στο δωμάτιο και μάλιστα από το πάτωμα μέχρι εκεί που φτάνει η γάτα ώστε να το αισθανθεί και να αρχίσει η σύνδεση με την περιοχή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συσκευές ή σπρέυ φερομονών που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.
Χρησιμοποιείστε την τροφή της (μικρά συχνά γεύματα) και κάνετε πράξεις ρουτίνας για να την βοηθήσετε να εγκλιματιστεί. Ξέροντας η ίδια που και πότε θα φάει, θα χαλαρώσει και θα σιγουρευτεί για το φαγητό αντί να ανησυχεί διαρκώς. Αυτό δίνει στην γάτα την αίσθηση «ότι όλα πάνε καλά».
Αφήστε την να διαλέξει εκείνη πότε θα δεχτεί να ενωθεί με το νέο της περιβάλλον. Κάθε οργανισμός έχει τον δικό του ρυθμό προσαρμογής.
Αφήνοντας την γάτα σας έξω
Η γάτα πρέπει να μείνει μέσα στο σπίτι για μια περίοδο 2 εβδομάδων ώστε να μάθει τους νέους χώρους και τις νέες μυρωδιές.
Όταν έρθει ο καιρός να την αφήσετε έξω, απομακρύνετε την τροφή για περίπου 12 ώρες ώστε να αισθάνεται πείνα και να δείχνει σημάδια πείνας (πρόσβαση στο νερό πρέπει να έχει πάντα). Θα ήταν πολύ σημαντικό πριν της δώσετε το φαγητό, να της έχετε δημιουργήσει μια ακουστική εμπειρία όπως το να χτυπάτε το πιατάκι της ή την σακούλα που περιέχει την τροφή της και όλα αυτά να σημαίνουν ότι επακολουθεί φαγητό.
Πηγαίνετε μαζί της στον κήπο όταν η ώρα είναι ήσυχη και αφήστε την να εξερευνήσει λιγάκι. Μετά «φωνάξτε» την μέσα για να της δώσετε λίγο φαγητό. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές και κάθε φορά αφήστε την να κάθεται λίγο περισσότερο έξω.
Αν η γάτα σας έχει μάθει να φορά σαμαράκι και να την βγάζετε με λουρί, μπορείτε να το κάνετε μέχρι να εξοικειωθεί με το περιβάλλον της νέας γειτονιάς.
Αν φοράει περιλαίμιο, βεβαιωθείτε ότι έχει κάποια ταμπέλα με το νέο τηλέφωνο και την διεύθυνσή σας.
Αν έχει μικροτσίπ, ειδοποιήστε την βάση που έγινε η εγγραφή του για την αλλαγή στην διεύθυνσή και το τηλέφωνό σας.
Γάτες που ξέρουν από αλλαγές στο περιβάλλον προσαρμόζονται χωρίς πολλά προβλήματα. Οι φοβισμένες γάτες θέλουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και πρέπει να τις συνοδεύετε έξω μέχρι να αρχίσουν κι αυτές να χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους.
Προλαβαίνοντας την επιστροφή στο παλιό σπίτι
Αν το νέο σας σπίτι είναι μόλις λίγους δρόμους μακριά από το παλιό ή για να ακριβολογούμε μερικά χιλιόμετρα μακριά, η γάτα μπορεί να θυμάται τους παλιούς δρόμους και να γυρίσει «σπίτι» γυρίζοντας έτσι στο παλιό.
Ο δεσμός με το νέο σπίτι δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να σπάσει την συνήθεια.
Μερικές γάτες ενθαρρύνονται με τροφή και παιχνίδια από τους νέους ενοίκους του παλιού σπιτιού, οι οποίοι κολακεύονται στην ιδέα ότι τους ¨διάλεξε» μια γάτα που μπήκε μέσα και αποφάσισε να μείνει μαζί τους.
Είναι πολύ σπουδαίο να ειδοποιείτε τους νέους ενοίκους ότι επειδή δεν μετακομίσατε μακριά μπορεί να συμβεί η επίσκεψη της γάτας σας και ότι θα θέλατε από αυτούς να σας ειδοποιήσουν να την πάρετε και προ παντός να μην την ανταμείψουν.
Αν όμως εξακολουθήσει η συμπεριφορά αυτή, μπορούν να ληφθούν τα εξής μέτρα:
- Κρατείστε την γάτα μέσα στο σπίτι για περίπου ένα μήνα.
- Δίνετέ της μικρά γεύματα, συχνά και με αρκετή προσοχή ώστε να χτιστεί ο δεσμός της μαζί σας.
- Επινοήστε μερικά πρωτόκολλα και ήχους που να σημαίνουν φαγητό και στα οποία η γάτα να μην μπορεί να αντισταθεί. Με τον τρόπο αυτό, θα γυρίζει στο νέο της σπίτι τουλάχιστον στην ώρα της για τα γεύματά της. Η πείνα μπορεί να αναδειχτεί το μεγαλύτερο κίνητρο. Στόχος του σχεδίου είναι το νέο σπίτι να γίνει το νέο κέντρο της δραστηριότητάς της που μυρίζει ασφάλεια και είναι πηγή φαγητού και καταφυγίου (σε αντίθεση με το παλιό σπίτι που αρνείται αυτά τα πράγματα όταν η γάτα σας κάνει επίσκεψη εκεί). Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες και μερικές φορές μήνες πριν επιτραπεί στην γάτα να μείνει έξω χωρίς προσοχή.
Κάνετε την γάτα να αισθάνεται «σαν στο σπίτι της» βοηθώντας την να σκορπίσει την μυρωδιά της παντού, όπως είπαμε προηγουμένως. - Βεβαιωθείτε ότι οι νέοι ένοικοι του παλιού σας σπιτιού και οι νέοι γείτονες του νέου σας σπιτιού δεν ενθαρρύνουν την γάτα σας με κανένα τρόπο να μείνει κοντά τους.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε μαζί μας.
Ανακαίνιση
Τα αιλουροειδή είναι λάτρεις της ρουτίνας. Προτιμούν τα ερεθίσματα που παίρνουν κατά την διάρκεια της μέρας να είναι αναμενόμενα, και να εμφανίζονται την γνώριμη χρονική στιγμή. Έτσι κάθε τι νέο που προστίθεται στο περιβάλλον τους είναι μια πρόκληση να το ερευνήσουν και να αναπτύξουν τον αρνητικό ή θετικό δεσμό που θα επιλέξουν.
Όταν κάνετε ανακαίνιση, οι απότομες αλλαγές στο γνώριμο περιβάλλον της γάτας σας περιλαμβάνουν νέα οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά ερεθίσματα, κραδασμούς και μικροκραδασμούς που ξαφνικά πλημμυρίζουν το κέντρο επεξεργασίας του εγκεφάλου της, και γεννούν τον φόβο.
Για να την προφυλάξετε από τις συνέπειες του φόβου, δημιουργήστε ένα καταφύγιο γι’ αυτήν, ώστε τις στιγμές του μεγάλου πανικού να μπορεί να κρυφτεί εκεί και «να μαζέψει τα κομμάτια της».
Είναι πολύ σημαντικό να την επισκέπτεστε όταν η φασαρία τελειώνει και να «γεμίζετε τις μπαταρίες της» με παιχνίδια, χάδια και γλυκόλογα.
Μόλις οι εργασίες τελειώσουν, μεταφέρετε λίγη από την μυρωδιά της στις καινούργιες κατασκευές και τα έπιπλα χρησιμοποιήστε βοηθήματα φερομονών που προάγουν την ασφάλεια και την ηρεμία σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας. Σκουπίστε με μια γάζα το πηγούνι της και τα σημεία που φυτρώνουν τα μουστάκια της, και μετά ακουμπήστε την γάζα σε κάθε τι καινούργιο.
Επιτρέψτε της σταδιακά να αρχίσει να εξερευνά και να προσαρμόζεται στο νέο της περιβάλλον.